Εξάρτηση στο διαδίκτυο

imagesΤο διαδίκτυο στις μέρες μας είναι ένα πολυεργαλείο που μας συντροφεύει όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι το μέσο που επιμορφώνει νέες αλλά και προηγούμενες γενιές, που μαγνητίστηκαν από την παγκόσμια κοινωνία καθώς καλύπτει ένα άπειρο υλικό θεμάτων. Κάτι το οποίο οι προηγούμενες γενιές, στη νεαρή τους ηλικία θα θεωρούσαν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας. images (1)

Αυτή η εξάρτηση που κυρίευσε κυρίως τα παιδιά, δεν είναι υγιεινή διότι μπορεί να οδηγηθεί το μυαλό τους σε μια παραπλανητική διαδικτυακή πραγματικότητα. Μιας και ο πολύωρος εθισμός στο διαδίκτυο το μόνο που πρόσφερε σε αρκετά παιδιά είναι η απομόνωση απ’το κοινωνικό περιβάλλον τους, η αδιαφορία για τα μαθήματα του σχολείου τους και η ανάπτυξη δυσκολιών στην έκφραση και στις διαπροσωπικές σχέσεις εκτός διαδικτυακού χώρου. Παρόλα αυτά υπάρχει και ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο. Δηλαδή, η εκμετάλλευση της παιδικής αθωότητας από επιτήδειους, άγνωστους. Με την έννοια ότι εμφανίζονται με ψευδή στοιχεία και ταυτότητες, με σκοπό να παραπλανήσουν ανήλικα παιδιά, με στόχο να τα εκθέσουν σε πορνογραφικά sites και να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά.

Τέτοια ενδεχόμενα κάνουν τους γονείς να ανησυχούν και ζητούν να παρθούν ισχυρά μέτρα για την προστασία των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Ακόμα και την παρακολούθηση των προφίλ των παιδιών τους ζήτησαν, μερικοί γονείς στην Αμερική ούτως ώστε να γνωρίζουν με ποιά άτομα επικοινωνούν, συναναστρέφονται στη διαδικτυακή κοινότητα.

Το πρόβλημα, όμως, παραμένει διότι όταν τα παιδιά εμπλακούν στον κυβερνοχώρο, οι γονείς στην αρχή αδιαφορούν και αγνοούν να εξοικειωθούν με τη χρήση του διαδικτύου. Στη συνέχεια όταν εμφανιστούν σημάδια εκμετάλλευσης στα παιδιά τους, τότε αρχίζουν να μαρτυρούν τις ανησυχίες τους  και ανακαλύπτουν την ελλιπή γνώση τους (το διαδίκτυο).
imagesΕδώ, βεβαίως, είναι που συναντούν το πρόβλημα ότι δεν μπορούν με τις λιγοστές γνώσεις που έχουν να παρακολουθήσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους.

Συνεπώς, τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά, είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα έτσι δεν «προλαβαίνουν» να εκσυγχρονιστούν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν και θα έπρεπε.

Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν ενώ προσφέρεται η συνεχής επιμόρφωση στα παιδιά και η δια βίου μάθησης στους γονείς. Ακολούθως, πρέπει να προσφέρονται εντατικά μαθήματα της χρήσης τόσο του διαδικτύου όσο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε όλες τις ηλικίες. Και κυρίως προς τους γονεις ούτως ώστε να μπορούν να συμβουλέψουν τα παιδιά τους νωρίτερα προλαβαίνοντας κάθε συμβάν.

Advertisements
Tagged with:
Αναρτήθηκε στις Άρθρα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

vasilisavramidis's Blog

This WordPress.com site is the bee's knees

Τα 1000mg Απουσίας

ήταν μόνο η αρχή

freemagweb.wordpress.com/

We Are Free Magazine

Μέρες Παράξενες...

Εναλλακτική ενημέρωση-Συνωμοσία-Αφύπνιση

Οι παραμυθάδες

Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού

Λόγος Παράταιρος

«Παράταιρος ο λόγος ο δυνατός/ μέσα σε μια πολιτεία που σωπαίνει» (Γ. Ρίτσος)

Ο Παραμυθάς

Ιστορίες και άλλα...

Δ Ι Α Φ Θ Ο Ρ Α

για να μη ξεχνιόμαστε

Ηλιαχτιδα

Η σελίδα της ενορίας του Ι. Ν. Αγίου Στυλιανού Γκύζη

Διονυσος POST

Ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα για την αγαπημένη μας πόλη

AthensCityEYE

Το νου σου.

2future4u

This is your life

Ανατολική Ακτή Αττικής

Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Ανατολικής Αττικής

Αρέσει σε %d bloggers: